BYGG SJÄLV

 Om du vill röka din egen mat hemma kan du bygga ett rökskåp i trä med enkla medel. Du kan använda ett gammalt kyl- eller frysskåp eller ett annat skåp som du har tillgängligt. Det blir billigare än att köpa ett färdigt rökskåp och du kan anpassa det efter dina behov och önskemål. Det finns flera guider och tips på nätet om hur du bygger ett rökskåp i trä, men några saker som du bör tänka på är:

- Välj ett skåp som är tillräckligt stort för att rymma den mat du vill röka.
- Se till att skåpet är väl isolerat och tätt för att hålla värmen och röken inuti.
- Skapa en öppning i botten av skåpet för att ansluta en rökgenerator eller en eldstad där du kan elda med spån, flis eller annat rökmaterial.
- Skapa en öppning i toppen av skåpet för att släppa ut överflödig rök och reglera temperaturen.
- Montera krokar, hyllor eller galler i skåpet för att hänga eller lägga maten på.
- Mät temperaturen och röktiden med en termometer och en timer.

Med ett eget rökskåp i trä kan du njuta av läckra rökta delikatesser som lax, ost, korv eller kött. Det är både roligt och givande att röka maten själv och du kan experimentera med olika smaker och metoder.  

Du kan köpa det mesta du behöver här hos eRÖKT, kallröksgeneratorer, värmare, tempregulator, galler med mera.

Lycka till med ditt byggprojekt!

Varmrökning eller kallrökning

Man skiljer mellan varmrökning som sker vid 70 °C eller varmare samt under kortare tid och kallrökning som sker vid 30 °C eller kallare och under längre tid. Varmrökningen är en tillagningsmetod och har endast en svagt konserverande effekt. Kallrökningen däremot är en konserveringsmetod. Både varmrökning och kallrökning kombineras oftast med saltning. 

 

BYGG SJÄLV

Har du tröttnat på vanlig grillning eller är du måhända sugen på ett nytt och snabbt genomfört byggprojekt? Då ska du definitivt bygga en rök! På länken nedan får du inspiration till ett sätt att göra det, men det finns definitivt utrymme för egen improvisation för att skapa din alldeles unika rök.

Att röka mat passar lika bra året runt och ger både en härlig och speciell karaktär till maten. Dessutom kommer du att, efter ett tag, finslipa dina tekniker, hitta de perfekta matchningarna mellan träslag och råvara och vilken mängd rök och tillagningstid som funkar bäst.

Själva byggnationen är enkel. I exemplet läggs en grund med marksten (40x40) och därpå muras sex lecablock, 7 cm tjocka. Dessa kan, för ökad estetik, putsas om så önskas.

På denna grund, vilke utgör eldstaden där det om några timmar ska eldas (men varsamt), byggs en enkel stomme i rent trä, i exemplet används 45x45-reglar. Den fästs med fördel i lecablocken.

Vad man väljer att klä stommen med kan variera beroende på eget tycke och smak, intilliggande byggnaders fasad, och så vidare. Det är att rekommendera att använda rent trä framför skivmaterial, vilka innehåller ämnen som kan frigöras vid höga temperaturer. I exemplet används ren råspont, 22x95 mm.

Råsponten får fortsätta en centimeter, ungefär, nedanför lecablockskanten. Dörren byggs genom att skapa en klassisk grindstomme med en diagonalregel, vilken också därefter kläs med samma material.

Röken kan fungera som grill också, här används två galler varav det ena placeras tätt intill värmekällan (grill) och den andra högre upp (rök). Gallret är gjort av armeringsnät. Det övre gallret vilar på ett par skruvar – det är fullt möjligt att sätta fast fler skruvar på olika höjder för att kunna variera avståndet till värmekällan eller röka större mängder samtidigt genom att skaffa fler galler och tillverka fler platåer av.

För att skynda på träets grånande exteriört kan t.ex. en hemmagjord bets av vinäger, rost, kaffe och salt användas, vilken kan påföras med till exempel pensel eller svamp. Betsen grånar träet inom någon timme –  det går att göra fler påstrykningar med en timmes mellanrum för att göra ytan gråare.

Slutligen är det dags att röka! Skapa en liten hög av glödande briketter eller lövträdsved, ös på blötlagda spån av valfri sort och lägg in din råvara. Det kan behöva fyllas på med mer glödande bränne allt eftersom, lite beroende på vad du röker och hur din rök är utformad.

Det kan vara bra att montera en termometer för att hålla koll på rökens temperatur, som ska vara cirka 70 grader.

Lycka till!

Klickar du på bilden ovan kommer du till Woodys Bygghandel Hejde som har gjort denna beskrivning.

 

Tillagd i varukorgen