Torka kött och fisk

Om du vill torka kött och fisk från grunden finns det flera metoder du kan använda dig av. Här är några tips på hur du kan göra det hemma:

- För att torka kött behöver du skära det i tunna skivor eller strimlor, helst när det är halvfruset. Du kan marinera köttet om du vill, men det är inte nödvändigt. Sedan steker du köttet i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter, eller tills det är genomstekt. Låt köttet svalna och lägg det sedan på ett galler eller en plåt med bakplåtspapper. Torka köttet i ugnen på 50-70 grader i flera timmar, eller tills det är torrt och sprött. Vänd på köttet då och då för att få en jämn torkning. Förvara det torra köttet i en lufttät burk i kylen eller frysen.

- För att torka fisk behöver du rensa och skölja fisken noga. Skär den sedan i mindre bitar, eller använd hela filéer om du föredrar det. Salta fisken rikligt på båda sidor och låt den ligga i saltet i cirka en timme per centimeter tjocklek. Skölj av saltet och torka fisken med hushållspapper. Lägg fisken på ett galler eller en plåt med bakplåtspapper och torka den i ugnen på 50-70 grader i flera timmar, eller tills den är torr och fast. Vänd på fisken då och då för att få en jämn torkning. Förvara den torra fisken i en lufttät burk i kylen eller frysen.

Du kan också använda en torkmaskin för att torka både kött och fisk, om du har tillgång till en sådan. Följ då instruktionerna som medföljer maskinen för bästa resultat.

Torkat kött och fisk är utmärkta snacks eller ingredienser i olika rätter. Du kan till exempel göra fiskburgare med torsk- och laxfilé eller fiskgryta med kokos, lime och torskfilé. Torkat kött passar bra som pålägg, i sallader eller soppor, eller som ett proteinrikt mellanmål.

Torkfläkt

Borniak torkfläkt

Borniak Torkfläkt

Rökgenerator

Dymbox Rökgenerator 2,3 ltr m. luftpump. Inkl. svensk garanti, bruksanvis. och service

Dymbox Rökgenerator 2,3 ltr m. luftpump

Torka korv

Att torka korv är ett sätt att konservera kött som har använts i århundraden. Det finns olika metoder för att torka korv, men några grundläggande steg är gemensamma för de flesta recept. Här är en översikt över hur du kan torka korv hemma:

1. Välj ett recept och förbered köttet. Du kan använda nötkött, fläsk, lamm eller viltkött, eller en blandning av dessa. Du behöver också kryddor, salt och socker för att smaksätta och bevara köttet. Du kan följa ett befintligt recept eller skapa ditt eget. Skär köttet i små bitar och mal det i en köttkvarn eller matberedare.
2. Fyll korvskinn med köttfärsen. Du kan använda naturliga eller konstgjorda korvskinn som du köper i en slaktare eller en matbutik. Skölj skinnen noggrant och blöt dem i vatten om de är torra. Fyll en spritspåse eller en korvhorn med köttfärsen och knyt ändarna på skinnen. Se till att det inte finns några luftbubblor i korvarna.
3. Häng korvarna på ett torrt och svalt ställe. Du kan använda en torkställning, en klädstreck eller en gardinstång för att hänga upp korvarna. Se till att de inte rör varandra och att det finns god luftcirkulation runt dem. Du kan också lägga ett bakplåtspapper under korvarna för att fånga upp eventuellt dropp.
4. Låt korvarna torka i flera veckor eller månader, beroende på storlek och recept. Kontrollera korvarna regelbundet och torka av eventuell mögel som bildas på ytan med en fuktig trasa och ättika. Vänd också på korvarna då och då för att fördela fukten jämnt.
5. Njut av dina hemgjorda torkade korvar! Du kan äta dem som de är, skiva dem och lägga dem på smörgåsar, steka dem eller använda dem i grytor och soppor. Förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet eller frysen för längre hållbarhet.

 

Temperaturregulator

Temperatur regulator. Inkl. svensk bruksanvisning, garanti och service

Automatisk Temperatur regelator mätområde -50 till +150 grader Celcius

Värmare

2,0 kw elvärmare inbyggd i deflektor. Inkl svensk bruksanvisning, service och garanti

2,0kw elvärmare inbyggd deflektor

Tillagd i varukorgen