Nedanstående trädslag är lämpliga till de flesta typer av kött fågel eller fisk.

Akacia, Al, Björk, Mandel, Äpple, Aprikos, Ask, Körsbär, Kastanj, Fikon, Hickory, Kiwi, Lönn, Mesquite, Ek, En, Oliv, Apelsin, Persika, Päron, Pecan, Plommon, Valnöt, Citron, Bok.

Använd dina egna fruktträd

Det gär utmärkt att använda egen rökved från trädgården.När du beskär dina fruktträd så spara grenarna och såga upp dom i lagom stora bitar. Du bör torka grenarna i minst ett år innan du använder dem. De flesta träslag går att använda, dock inte barr träd som kan skapa en giftig rök som skadar din mat. Undantaget är enris som går mycket bra ihop med fisk och fläskkött. Prova gärna med några kvistar med rosmarin eller timjan på glöden när du tillagar lamm. Detta ger en härlig doft och en lätt kryddig röksmak åt ditt kött. Prova även att spara kärnor när du äter frukt tex. plommon, körsbär eller persikokärnor. De ger en finfin röksmak åt din mat.

Blanda olika trädslag för ännu bättre resultat

Du kan använda en typ av rökved per tillfälle eller så kan du blanda för bättre resultat. Nedan finner du olika beprövade kombinationer menprova dig gärna fram och hitta din favorit

Äpple+Körsbär

Äpple+Hickory

Äpple+Ek

Körsbär+Lönn

Körsbär+Ek

Ek+Hickory

Ek+Hickory+Äpple

Björk+En.

Rökvedens smak och egenskaper

Al

Al används ofta till fisk och skalfjur men fungerar också mycket bra till fläsk och fågel. Den har en lätt söt smak och är inte så kraftig.

Äpple

Åpple har en ljusfruktig lite söt doft och användes ofta med fläsk och fågel. Blanda gärna med hickory till bbq. Äpple  passar även bra att blandas med ek , körsbär eller björk också.

Körsbär

Körsbär och kyckling är som gjorda för varann. Den har en lätt söt fruktig smak. Körsbär går bra till nöt kött och griskött och kan blandas med björk, ek och äpple

Hickory

Hickory är en populär rökved. Den har en ganska stark nästan bacon liknande smak. Tycker man hickory har för stark smak  blandas den med fördel med äppel eller körsbär

Lönn

Lönn har en mild lite söt smak passar bra till fläsk eller fågel.

Mesqeuite

Mesqeuite är ett av de mest kraftiga träslagen. Den ger mycket rök och användes sparsamt. Den fungerar utmärkt till nötkött men fungerar till fläsk, fisk och fågel.

Ek

Ek är en favorit och fungerar till allt grillat kött. den är medelrökig.Lite starkare än äpple och körsbär, men lättare än hickory. Blanda gärna dessa träslag.

Pecan

Pecan passar väldigt bra med nötkött, fläskkött och fågel. Dess smak beskrivs som söt och nötaktig. Den användes för sig själv eller blandas med ek.

Olika typer av rökved

Rökflis

Detta är uppflisat trä från speciella träslag som äpple, körsbär, al, björk, ek

Chunks

Chunks är större bitar av rökved som passar bäst om du skall göra långa rökningar. Förslagsvis i en rök eller klotgrill. Dessa behöver oftast inte blötläggas innan användning. Chunks går att använda på din gasolgrill med, men en kolgrill är att föredra.

Pellets

Ett ganska nytt fenomen är rökpellets som finns i olika utföranden. Detta kompakt pressade pellets av olika träslag som utsöndrar en långsam rök. Pellets behöver du inte blötlägga innan användning och fungerar lika bra på gasol som kolgrill.

Plankor

Plankrökning är ganska nytt i Sverige och än sålänge finns det bara cederplankor att köpa färdiga men det går bra att använda vilken planka som helst. Bara den är obehandlad. Blötlägg plankan i minst 12 timmar och använd den sedan på grillen för än lättareröksmak på ditt kött eller fisk.

Smaksatt rökved

Det finns även rökved som är smaksatt. Än del är gjorda av vin eller wiskeyfat,medan andra är indräkta med vin eller öl. Detta kan ge en trevlig smak till ditt kött..

Tillagd i varukorgen